KINESIOTAPE

0702-017285 emelie@skatanosvalan.se

 

KINESIOTAPE

Läker skador upp till dubbelt så fort. Minskar smärtor, svullnader, inflammationer samt ökar cirkulationen.

 

 

Det finns en enkel förklaring till varför kinesiotaping är så populärt bland idrottare – skador läker upp till dubbelt så fort och används som komplement till traditionella rehabiliteringsmetoder. Även mer kroniska besvär kan behandlas med hjälp av kinesiotape.

 

Kinesiotape utvecklades i Japan 1979 av kiropraktorn Dr. Kenzo Kase. Kinesiotapen är designad för att efterlikna hudens egenskaper i form av flexibilitet och tjocklek och den har i det närmaste samma tjocklek som huden. Tejpen kan sträckas upp till 60% mer än sin längd, den finns i olika bredder, färger och längdet och är tillverkad av bomull, vilket möjliggör för huden att andas även när tejpen är applicerad. Klistret på tejpen består av akryl och aktiveras av värme, vilket tillförs vid applikatonen genom att man gnuggar på tejpen eller av kroppens egna värme. Tejpen används såväl inom idrotten som inom sjuk- och friskvårdande instanser av sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer, massörer och arbetsterapeuter.

 

Kinesiotape lindrar smärta och underlättar lymfdränage genom att mikroskopiskt lyfta huden. Den tejpade delen bildar små upphöjningar i huden. Resultatet blir att tryck och irritation tas bort från nervändar och smärtreceptorer och smärtan lindras. Trycket lättar gradvis i det lymfatiska systemet och flödet underlättas, vilket förstärket och påskyndar kroppens egen läkning. Blodciruklationen ökar och slaggprodukter transporteras bort.

 

Kinesiotape har den unika egenskapen att den kan rehabilitera 24 timmar om dygnet. Den aktiverar kontinuerligt kroppens egen läkningsprocess. tejpen ger stöd och balans utan att hindra rörelsefriheten. Kinesiotape möjliggör, till skillnad från traditionell tejpning, full rörlighet i leden. Tack vare tejpens unika material får man oftast en omedelbar effekt, direkt efter appliceringen. Efter den första positiva effekten får man även en fortsatt förbättrad läkningde närmaste 5 dagarna. Efter ca 5 dagar har klistret i tejpen gradvis försämrats och därmen är också rehabiliteringsförmågan försämrad, byt därför tejp var femte dag.

 

Vissa skador kan kräva upprepade behandlingar under längre tid. Tejpen är elastisk och lika tunn som huden med en funktion som kanaliserar bort vatten, vilket gör att den skadade kan duscha eller bada utan att behöva byta tejpen. Nästan för bra för att vara sant – men bara nästan!

 

Så här fungerar tapen:

 

1. Förbättring av blodcirkulation och lymfsystemet genom att lyfta muskelfascian och därmed lyfta muskeln. Detta gör att vävnadsvätska och blod under huden lättare kan transporteras bort vid ex. inflammation, ödem eller vid områden med smärtproblematik.

 

2. Stimulering av sensoriska nervsystemet för att underlätta eller förhindra rörelser.

 

3. Minskning av smärta vid nervinklämning.

 

4. Repositionerar subluxerade leder genom att minska muskelspänning runt leden. Tapen hjälper på så sätt fascia och muskler att återfå sin funktion.

 

5. Stimulerar hudens mekanoreceptorer. Dessa receptorer aktiverar nervimpulser vid mekaniskt tryck mot huden, såsom beröring, tryck, vibration och sträckning. Beröring påverkar den motoriska kontrollen, vilket är en nyhet inte minst ur ett rehabiliteringsperspektiv. Den upptäckten förklarar varför mjuka förband kring skadade leder kan upplevas utgöra stöd, trots att de ur ledmekanisk synvinkel inte kan göra det. Hjärnan utnyttjar informationen från huden som fås genom friktion mellan förbandet och huden för att få information om ledernas positioner. Alltså ger stöd och balans utan att hindra rörelsefriheten.

 

6. Rehabiliterar 24h per dygn. Lite stimuli hela tiden över lång tid ger effektiv rehabilitering

 

Hur kan något som inte innehåller läkemedel eller utvärtes ingredienser vara så effektiv på att lindra smärta, inflammation och svullnad? Det beror helt på hur tejpen interagerar med huden, nerverna under huden och cirkulationssystemet i det skadade området. Nedan följer en förenklad förklaring av de viktiga verkningsmekanismerna:

 

 

Utan Kinesiotape

 

När en muskel eller led överbelastas eller skadas, blir det området inflammerat eller svullet. Denna svullnad består av blod (inre blödning från skada) och andra vätskor. Den överskottsvätska ska tas bort av lymfkärlen i området, men om inflammationen är stor nog, blir lymfkärlen komprimerade och kan inte göra sitt jobb. Detta kan leda till en ond cirkel av inflammation och smärta, som begränsar prestanda och bromsar läkningsprocessen.

 

 

 

Med Kinesiotape

 

När kinesioteape appliceras på huden över ett inflammerat område, lyfter och sträcker tejpen försiktigt huden, vilket skapar ett utrymme mellan huden och vävnader under. Detta minskar trycket på både blod- och lymfkärl och samtidigt ökar cirkulation lokalt i det skadade området. Förbättrat blodflöde förbättrar leveransen av syre och näringsämnen till de skadade vävnaderna som då påskyndar läkningsprocessen. Förbättrat lyfatiskt flöde minskar svullnaden, vilket avlastar smärtreceptorerna ger omedelbar smärtlindring.

 

Men vänta … det finns mer! Ytterligare mekanismer som också spelar in innebär ett intrikat samspel mellan kroppens sensoriska system, neurologiska system och muskelsystemet. Den pågående, lågsensoriska stimuleringen från tejpen på huden aktiverar mekanismer som hjälper till att lindra kronisk smärta. De återställer också normal muskelaktivering – styrka och rörlighet i muskler som kan ha hämmats av smärta eller skada.

 

Goda behandlingsresultat kan uppnås vid:

 

  • Fotproblem, såsom stukning, plattfot, hallux valgus
  • Tennis-/golfarmbåge
  • Ischiassmärtor
  • Förebyggande av skador vid idrottsutövande
  • Ländryggssmärtor
  • Whiplash
  • Knäskador/smärtor
  • Axelskador/smärtor
  • Menssmärtor
  • Och mycket mer!